Home   Privacy Alg. voorw. Download Service Kalibratie Contact
 
        Laboratorium Meettechniek Regeltechniek Veiligheid Technologie Weegtechniek


Bestel hier onze gratis
PCE Brookhuis catalogus

Bezoek onze virtuele Catalogue

 


Materiaalvochtigheidsmeter PCE-HGP
gecombineerde materiaalvochtigheidsmeter voor relatieve vochtigheid en temperatuur, alsook voor absolute vochtigheid van hout en andere materialen (dauwpunt door middel van een nomogram)

Deze materiaalvochtigheidsmeter is bestemd voor beroepsmatig gebruik bij klimatologische metingen of bij de evaluatie van bouwschade. De materiaalvochtigheidsmeter bepaalt behalve de relatieve vochtigheid en de omgevingstemperatuur ook de absolute vochtigheid van materialen en hout. Via een bijgesloten tabel kan het dauwpunt vastgesteld worden. Bij aankoop van deze meter verwerft u een multifunctioneel apparaat met een grote nauwkeurigheid om in situ te gebruiken. Andere voordelen zijn de gemakkelijke bediening, de afmetingen en het geringe gewicht. U kunt de materiaalvochtigheidsmeter in uw jaszak meenemen. Verwijder de frontale beschermkap, zet het apparaat aan via de twee toetsen links van het beeldscherm (de twee toetsen tegelijkertijd indrukken), kies de meetwijze en u kunt met het meten beginnen. Gemakkelijk en heel exact.  Indien u vragen heeft over de materiaalvochtigheidsmeter, dan kunt u de volgende technische specificaties raadplegen of neemt u contact met ons op via het telefoonnummer +31 (0)900 120 00 03. Onze technische medewerkers en ingenieurs geven u graag meer advies over deze materiaalvochtigheidsmeter en al onze andere producten op het gebied van meettechniek, weegtechniek en regeltechniek.

Materiaalvochtigheidsmeter PCE-HGP   Gebruikshandleiding van de Materiaalvochtigheidsmeter PCE-HGP  bekijken / afdrukken   CE Certificaat van de Materiaalvochtigheidsmeter PCE-HGP   Video van de Materiaalvochtigheidsmeter PCE-HGP bekijken   Software van de Materiaalvochtigheidsmeter PCE-HGP downloaden   Productblad van de Materiaalvochtigheidsmeter PCE-HGP

Materiaalvochtigheidsmeter PCE-HGP

De materiaalvochtigheidsmeter heeft insteeknaalden voor de waarneming van absolute materiaalvochtigheid (zowel van hout als van bouwmaterialen) en een combi-sensor voor de relatieve luchtvochtigheid en de temperatuur (bevindt zich onder het kleine rooster aan de voorkant). Het element dat de absolute vochtigheid opmeet ondervindt geen enkele variatie wat betreft de nauwkeurigheid gedurende het gebruik (stabiel op lange termijn). De nauwkeurigheid van de sensor voor de relatieve vochtigheid loopt echter gaandeweg iets terug, en moet daarom regelmatig gekalibreerd worden (ISO-kalibratie, bijvoorbeeld jaarlijks). Dit kan PCE of ieder ander willekeurige geaccrediteerd laboratorium voor u doen. 

 

Materiaalvochtigheidsmeter PCE-HGP

 

Voor het meten van de relatieve vochtigheid beschikt de materiaalvochtigheidsmeter over een capacitieve vochtigheidssensor, die werkt via omkeerbare adsorptie van waterdamp (via een polymeerlaag). De schijnbare dyslectische constante van deze laag, die als de capaciteit van het apparaat wordt beschouwd, bevindt zich in een direct proportioneel evenwicht met de relatieve omgevingsvochtigheid. De sensor bevindt zich onder het kleine rooster aan de voorkant.

Materiaalvochtigheidsmeter PCE-HGP in gebruik

Het beeld links laat de materiaalvochtigheidsmeter zien bij het opmeten van de vochtigheid van de muur (absolute vochtigheid in % / in dit geval 9,9 %). De meting gebeurt via twee meetnaalden. De twee gaatjes die hierbij ontstaan zijn heel klein en zijn eigenlijk niet te zien wanneer eenmaal de naalden weer zijn verwijderd (behalve wanneer iemand de plek memoriseert en daarna goed zoekt). De meting van absolute vochtigheid in hout gebeurt ook via de insteeknaalden. Indien u in zeer harde materialen wilt meten, dan adviseren wij u om eerst een gaatje met twee spijkers te maken, waar u dan de naalden van de meter insteekt. 

Regelmechanisme / Beeldscherm

Het 15 mm hoge LCD-beeldscherm toont de meetwaarden duidelijk en goed leesbaar. Links van het beeldscherm vindt u de afstelknoppen en de uit te kiezen parameters (Building Moisture voor het meten van bouwmaterialen, Wood Moisture voor het meten van hout en de modus voor relatieve vochtigheid en temperatuur). De keuze wordt gemaakt via de knoppen die zich aan de zijkant bevinden. 

Materiaalvochtigheidsmeter PCE-HGP

Technische specificaties

Relatieve luchtvochtigheidmeting en de temperatuur via de interne combi-sensor 

Meetbereiken 

10 ... 95 % RV. / - 5 ... + 50 °C
-30 ... +100 °C

Resolutie

0,5 % RV. / 0,5 °C

Nauwkeurigheid

±2 % RV. (tussen 30 en 80 %)
anders ±3 % RV. / ±1 °C

Materiaalvochtigheidsmeting (bouwmaterialen) via de insteeknaalden

Meetbereiken 

0 ... 60 % (absoluut)

Resolutie

0,1 %

Nauwkeurigheid

±1 % (<15 %) / ±2 % (tussen 15 ... 28 %)
daarboven ±3 % 

Karakteristieke materiaalcurven

gemiddelde karakteristieke curve

Materiaalvochtigheidsmeting (hout) via de insteeknaalden

Meetbereiken 

6 ... 60 % (absoluut)

Resolutie

0,1 %

Nauwkeurigheid

±1 % (<15 %) / ±2 % (tussen 15 ... 28 %)
daarboven ±3 %

Karakteristieke materiaalcurven / houtgroep

U kunt uit 3 houtgroepen kiezen

Algemene eigenschappen

Dauwpuntbepaling

via het nomogram dat bij de zending is ingesloten (gebruiksaanwijzing)

Beeldscherm

15 mm hoog LCD-beeldscherm

Batterijvoeding

1 x batterij van 12 V

Afmetingen

160 x 27 x 15 mm

Gewicht

100 g

Inhoud van de zending

1 x materiaalvochtigheidsmeter PCE-HGP (twee standaard naalden inclusief), 
1 x batterij; 2 x spijkers voor zeer harde materialen, 1 x beschermkap, 
1 x gebruiksaanwijzing, inclusief het nomogram van het dauwpunt

Optionele producten

- Reserve meetpinnen 
De materiaalvochtigheidsmeter wordt standaard met twee insteeknaalden geleverd, die in de punt zijn gestoken. Indien die mochten breken, kunt u nieuwe aanvragen (een set van 10 naalden). U moet het apparaat dan openschroeven en de kapotte naalden door nieuwe vervangen. Schroef daarna het apparaat weer dicht.

 Materiaalvochtigheidsmeter PCE-HGP optioneel product
Naar Materiaalvochtigheidsmeter PCE-HGP Van materiaalvochtigheidsmeter PCE-HGP naar de homepage
Hier vindt u het complete overzicht van alle meetinstrumenten in het programma van PCE Benelux 
Contact
PCE Benelux
Capitool 26
7521 PL Enschede
Tel. +31 (0)900 - 120 00 03
Fax +31 53 430 36 46

Deze site in het Duits Materiaalvochtigheidsmeter PCE-HGP: dezelfde pagina in de Duitse taal, Spaans Materiaalvochtigheidsmeter PCE-HGP: dezelfde pagina in de Spaanse taal, Italiaans Materiaalvochtigheidsmeter PCE-HGP: dezelfde pagina in de Italiaanse taal, Engels Materiaalvochtigheidsmeter PCE-HGP: dezelfde pagina in de Engelse taal, Russisch Materiaalvochtigheidsmeter PCE-HGP:  dezelfde pagina in de Russische taal, Kroatisch Materiaalvochtigheidsmeter PCE-HGP: dezelfde pagina in de Kroatische taal, Frans Materiaalvochtigheidsmeter PCE-HGP: dezelfde pagina in de Franse taal, Hongaars Materiaalvochtigheidsmeter PCE-HGP: dezelfde pagina in de Hongaarse taal, Turks Materiaalvochtigheidsmeter PCE-HGP: dezelfde pagina in de Turkse taal., Tsjechisch Materiaalvochtigheidsmeter PCE-HGP: dezelfde pagina in de Tsjechische taal, Bulgaars Materiaalvochtigheidsmeter PCE-HGP:  dezelfde pagina in de Bulgaarse taal, Pools Materiaalvochtigheidsmeter PCE-HGP: dezelfde pagina in de Poolse taal, Portugees Materiaalvochtigheidsmeter PCE-HGP: dezelfde pagina in de Portugese taal, Chinees Materiaalvochtigheidsmeter PCE-HGP: dezelfde pagina in de Chinese taal

Een kort overzicht van de meettechniek groepen, zie het volgende:
Anemometers
Afstandsmeters
Altimeters
Amperemeters
Analoge Multimeters
Barometers
Colorimeters
Dichtheidsmeters
Diktemeters
Endosopen
Frequentiemeters
Glansmeters
Hardheidsmeters
Highspeed Cameras
Hogesnelheidscameras
Hoogtemeters
Hygrometers
Infrarood-Thermometers
Kabeldetectoren
Kalibratoren
Kleurmeters
Luchtdrukmeters
Material-Testopstellingen
Meetwielen
Multimeters


pH-meters
Refractometers
Stroboscopen
Tachometers
Thermometers
Toerentalmeters
Trillingsmeters

VDE-Testers

Weerstationen
Zuurstofmeters
Een kort overzicht van de weegschalen, zie het volgende: