Home   Privacy Alg. voorw. Download Service Kalibratie Contact
 
        Laboratorium Meettechniek Regeltechniek Veiligheid Technologie Weegtechniek


Bestel hier onze gratis
PCE Brookhuis catalogus

Bezoek onze virtuele Catalogue

 


Digitale penetrometer PCE-PTR 200
digitale penetrometer om de stevigheid van fruit te bepalen en de rijpheid te controleren, met RS-232 poort en optioneel software voor datatransmissie / bereik tot 20 kg

De digitale penetrometer PCE-PTR 200 is zeer nuttig voor de rijpingscontrole van vele soorten fruit. Deze digitale penetrometer biedt u een grotere nauwkeurigheid en resolutie in zijn metingen, in tegenstelling tot andere analoge modellen. Met de digitale penetrometer PCE-PTR 200 verkrijgt u zeer waardevolle informatie, niet alleen over het optimale moment om de meting, te verrichten, maar ook over de ontwikkeling van het fruit vanaf het moment dat deze van het veld komt, tot het moment dat deze de eindverbruiker bereikt (opslag, transport). De digitale penetrometer PCE-PTR 200 wordt door een microprocessor gecontroleerd, met een snelle en nauwkeurige aflezing van de waarden en hij is voorzien van een montage set voor een kracht testbank (als accessoire verkrijgbaar). De digitale penetrometer werkt op batterijen of met een netwerkadapter (300 mA voeding beschikbaar). Het scherm van de digitale penetrometer kan 180 ° draaien, mocht dit noodzakelijk zijn voor meer comfort bij het maken van de metingen. Om de gegevens van de meetwaarden vanaf de digitale penetrometer naar een PC of laptop door te sturen, kunt u de optionele software samen met de data kabel gebruiken. De kleinste interval van de gegevensoverdracht van de digitale penetrometer naar de software is 2 sec. De testbank is ideaal voor metingen in de kwaliteitscontrole en laboratoriumexperimenten. Mocht u vragen hebben over de digitale penetrometer, dan kunt u de volgende technische specificaties raadplegen of neemt u contact met ons op via het telefoonnummer +31 (0)900 120 00 03. Onze technische medewerkers en ingenieurs geven u graag meer advies over deze digitale penetrometer en al onze andere producten op het gebied van meettechniek, weegtechniek en regeltechniek.

Digitale penetrometer PCE-PTR 200   Gebruikershandleiding van de digitale penetrometer PCE-PTR 200 bekijken/afdrukken   CE certificaat van de digitale penetrometer PCE-PTR 200   Video van de digitale penetrometer PCE-PTR 200   Software van de digitale penetrometer PCE-PTR 200   Productblad van de digitale penetrometer PCE-PTR 200

Digitale penetrometer PCE-PTR 200

De belangrijkste voordelen van de digitale penetrometer zijn:

- Maximum hold-functie.
- Nulstelling mogelijk door middel van
  het keyboard, indien nodig.
- Behoud van de piekwaarde en herstel
  van de maximale meetwaarde.
- Automatische uitschakeling.

- Blinde gaten aan de achterkant,
  voor bevestiging van de penetrometer
  aan een testbank (zie schets
  onderaan deze pagina).
- Indicatie van de batterijstatus.
- Beveiliging tegen overbelasting = 
  150%

Belang van het meten van de stevigheid van fruit voor de controle van het rijpingsproces.
Wanneer we het hebben over de rijping van fruit, moeten we onderscheid maken tussen fysiologische rijping en commerciële rijping. De fysiologische rijping kan alleen worden bereikt, wanneer het fruit nog aan de boom hangt en komt overeen met het vroegste tijdstip waarop de vruchten kunnen worden geoogst voor verkoop. De commerciële rijpheid wordt daarna bereikt en geeft het ideale moment aan voor zijn consumptie (wanneer zijn kleur, smaak, textuur, enz., ideaal is voor de eindverbruiker). In het geval van climacterische vruchten kan de commerciële rijpheid een tijd na de oogst worden bereikt.
Tijdens het rijpen van de vruchten vindt er zich in het fruit een intense activiteit plaats, met als resultaat een reeks belangrijke veranderingen (in de kleur, vorm, textuur, enz.). Het is noodzakelijk om over objectieve waarden te beschikken, waarmee de rijpingsontwikkeling van het fruit beoordeeld kan worden, om zo de juiste beslissingen te kunnen nemen, zowel over het optimale moment voor de oogst, als over de daaropvolgende processen (bijvoorbeeld om de kwaliteit van het fruit te bepalen op het moment dat deze de eindgebruiker bereikt), vooral in het geval van climacterisch fruit. De stevigheid of hardheid van de vruchten, gemeten met een penetrometer, is één van de objectieve parameters, die ons de meeste informatie geeft over de rijpingstoestand en is derhalve één van de meest gebruikte technieken voor de controle. Andere technieken die men gebruikt, zijn de colorimetrie of het gehalte aan oplosbare vaste stoffen met een refractometer (deze techniek geeft ons een maat voor de totale suikers en vertelt ons dus hoe zoet het fruit is). Als u ook een refractometer zoekt om het gehalte aan oplosbare vaste stoffen van het fruit te bepalen.
Over het algemeen, zal de stevigheid of hardheid van fruit, dat we met een penetrometer meten, afnemen naar mate het rijpingsproces vordert. Er moet echter rekening mee worden gehouden, dat de stevigheid van een zelfde soort fruit kan variëren, of te wel door zeer algemene omstandigheden (zoals de variëteit, of de streek waar het wordt verbouwd), of om meer specifieke redenen, zoals de grootte, of de temperatuur van het fruit, op het moment van de meting met de penetrometer (hoe hoger de temperatuur of de grootte, des te minder stevig zal het fruit zijn).
Belangrijke aspecten die u van de penetrometer PCE-PTR 200 moet weten
De penetrometer PCE-PTR 200 biedt u, in gram (1 g = 0,001 kg), op het scherm, de kracht die op het fruit wordt uitgeoefend, dus als u de druk in Kg/cm² wilt hebben, moet u rekening houden met de sectie van de gekozen naald. Bijvoorbeeld voor een zelfde, door de penetrometer verkregen, waarde van 4320 g, voor elke gebruikte naald, zal de werkelijk uitgeoefende druk de verkregen waarde in kilogrammen zijn, gedeeld door de overeenkomstige sectie van de gekozen naald:
Nominale diameter van de naald (mm)  Effectief bereik
van de naald (cm ²)
Uitgeoefende druk
(Kg/cm ²)
6 0,28 15,43
8 0,5  8,64
11,3 1 4,32

Hieronder vindt u een makkelijk overzicht van de tabellen volgens het aanbevolen bereik voor elk soort fruit:
* Bereik van 0-1 kg (geschikt voor vruchten zoals druiven of kersen), met naald diameter van 6 mm (bereik 0-1 kg. 6mm).
* Bereik van 0-5 kg (geschikt voor pruimen, citroenen en andere vruchten met gemiddelde hardheid) waarbij naalden met 6 mm diameter kunnen worden gebruikt (bereik 0-5 kg. 6 mm) of 8 mm. (bereik 0-5 kg 8mm).
* Bereik van 0-13 kg (geschikt voor vruchten zoals appels, peren, perziken of kiwi's) waarbij naalden met 8 mm diameter kunnen worden gebruikt (bereik 0-13 kg. 8mm) of 11,3 mm. (bereik 0-13 kg. 11.3mm).
* Bereik van 0-20 kg (geschikt voor fruit met een hoge hardheidsgraad) met 11,3 mm diameter naald (bereik 0-20 kg. 11.3mm).

Naalden voor de digitale penetrometer PCE-PTR 200

Op de foto hierboven ziet u de verschillende soorten naalden die de penetrometer PCE-PTR 200 gebruikt. Deze naalden worden samen met de penetrometer geleverd. Deze digitale penetrometer biedt u over de hele schaal een grotere nauwkeurigheid en resolutie, dan die de andere, analoge, penetrometers bieden. Dit belangrijke voordeel, samen met het feit dat u over drie verschillende penetratie naalden beschikt, die compatibel zijn met de penetrometer PCE-PTR 200, voorkomt dat u verschillende soorten analoge penetrometers moet kopen, met verschillende schalen en naalden voor verschillende soorten fruit, zodat u met één en hetzelfde apparaat alle metingen kunt verrichten.

Technische specificaties van de digitale penetrometer 

Maximale meetbelasting 20 kg / 196 N
Resolutie 10 g / 0,05 N
Nauwkeurigheid ± 0,5 %, + 2 dgt.
Meeteenheden gram / Newton
Maximale overbelasting 30 kg
Poort RS-232
Software en data kabel optioneel
Overdracht van meetwaarden vanaf de penetrometer. Met de meegeleverde software wordt er om de 2 seconden een meetwaarde van de penetrometer naar de PC verstuurd. Maar de penetrometer geeft de gegevens sneller: Tijdens de data logging kunt u, met behulp van een Windows HyperTerminal, om de 0,25 seconden een waarde van de penetrometer naar de PC versturen.
Indicator LCD scherm 5 posities; 10 mm
Meetfuncties Meting van de stevigheid van fruit met Peak-Hold functie
Voeding 6 x 1,5 V AA Mignon batterijen of netwerkadapter
Afmetingen 227 x 83 x 39 mm
Gewicht 550 g
Voorbeelden van het gebruik van de digitale penetrometer PCE-PTR 200
De digitale penetrometer PCE-PTR 200, tijdens het meten van de stevigheid van een pruim op het veld.
Stappen om de stevigheid van een vrucht te meten met de digitale penetrometer PCE-PTR 200:
1. Kies de meest geschikte naald voor het soort fruit dat u wilt meten.
2. Verwijder de schil van de vrucht.
3. Plaats de naald loodrecht.
4. Druk op de naald tot aan de markering op de punt van de naald.
5. Bekijk de waarde, die de digitale penetrometer op zijn scherm toont.
Digitale penetrometer PCE-PTR 200 toepassing 1 Digitale penetrometer PCE-PTR 200 toepassing 2
Digitale penetrometer tijdens het vaststellen van de stevigheid van een appel met een naald van 11 mm Digitale penetrometer tijdens het vaststellen van de stevigheid van een
aardappel met een naald van 8 mm
Software
U kunt de meetgegevens van de digitale penetrometer snel en gemakkelijk, met behulp van de RS-232-interface en software, naar de PC versturen. Deze elementen worden optioneel geleverd voor dit model digitale penetrometer. Digitale penetrometer PCE-PTR 200 software
Op de software screenshot verschijnen de waarde curven van de digitale penetrometer: U kunt kiezen tussen de analoge of digitale mode. Digitale penetrometer PCE-PTR 200 software

Inhoud van de zending van de digitale penetrometer
1 x digitale penetrometer PCE-PTR 200, 1x penetratie naald met diameter van 6 mm, 1 x penetratie naald met diameter van 8 mm, 1 x penetratie naald met diameter van 11 mm, 2 x drukringen, 1 x koffer voor de penetrometer, 1 x
gebruiksaanwijzingen voor de penetrometer.

Leveromvang van de digitale penetrometer PCE-PTR 200
Extra
- Testbank
U kunt deze penetrometer met één van de drie beschikbare testbanken combineren. Twee testbanken zijn uitgerust met een slinger, en de derde wordt door een motor aangedreven. Het gebruik van een testbank is zinvol wanneer er bijv. dagelijkse controles van een materiaal in een laboratorium worden uitgevoerd en men dezelfde condities wil behouden (met uitzondering van menselijke fouten).
Testbank voor de digitale penetrometer PCE-PTR 200
Als u een perfecte meting van de stevigheid wilt garanderen, moet de penetrometer op een vaste plek worden gemonteerd, zodat de druk langzaam en uniform wordt uitgeoefend, met een constante hoek ten opzichte van het fruit, d.w.z. verticaal naar beneden. De handmatige testbank voor de penetrometer PCE-PTR 200 wordt door middel van een zwengel bediend en biedt een ideale oplossing voor vele metingen. Zijn gebruik garandeert een exacte match tussen het model en het apparaat. Hij beschikt over fijne stelschroeven voor een grotere nauwkeurigheid. De achterkant van de penetrometer heeft blinde gaten, zodat hij aan de testbank kan worden vastgeschroefd.

Technische gegevens van deze testbank:
- Maximale werklengte 345 mm
- Totale lengte 530 mm (zonder handwiel)
- Diameter handwiel 120 mm
- Diameter schroefdraad 15 mm
- Voetlengte testbank 250 mm
- Voetbreedte testbank 230 mm
- Plaat op de voet van de testbank (145 x 100 mm)
- Gewicht ca. 7 kg
Kalibratie certificaat voor de penetrometer PCE-PTR 200
Onze penetrometer wordt gekalibreerd geleverd. Indien gewenst, kunt u ook een ISO-kalibratiecertificaat voor de penetrometer kopen. Met het certificaat en de laboratorium kalibratie van de penetrometer volgens DIN ISO 9000, wordt een controle protocol verstrekt met de gegevens van het bedrijf, opdat deze meetinstrumenten deel kunnen uitmaken van de groep interne ISO controle-instrumenten ter bevestiging dat de penetrometer zich opnieuw aan de nationale normen kan aanpassen. Het kalibratieproces duurt 3 tot 5 werkdagen, zodat de levertermijn van 1 of 2 dagen (levering zonder ISO kalibratiecertificaat) in 4 tot 7 dagen verandert. De herkalibraties van de penetrometer kunnen op elk moment worden uitgevoerd. Over het algemeen vermeldt de ISO handleiding de intervallen voor de gebruiker.

Hieronder kunt u meer te weten komen over het kalibratieproces van de penetrometer:
Kalibratie: controle van de correctie van de meetgrootheden van de penetrometer zonder in te grijpen in het systeem van de meetinstrumenten. Of te wel: bepaling van de systematische afwijking van de indicator ten opzichte van de werkelijke waarde van de meetgrootheid.

Kalibratie document of certificaat: documenteert de technische eigenschappen van de overeenkomstige penetrometer en de mogelijkheid van heraanpassing aan de nationale meetstandaard.

Kalibratie interval: om de juiste, blijvende, metingen met de penetrometer uit te voeren, moet deze periodiek worden gecontroleerd of gekalibreerd. Deze periode heet kalibratie-interval. Je kan niet nauwkeurig bepalen wanneer de penetrometer opnieuw gekalibreerd moet worden. Om de interval vast te kunnen stellen, moeten de volgende belangrijke punten in overweging worden genomen:
- Toelaatbare meetgrootheid en tolerantie band van de penetrometer
- Prestatie van de penetrometer
- Gebruiksfrequentie van de penetrometer
 Omgevingscondities van de penetrometer
- Stabiliteit van de vorige kalibraties van de penetrometer
- Vereiste meetnauwkeurigheid van de penetrometer
- Bepalingen van het kwaliteitsgarantiesysteem van de bedrijven
Dit betekent dat de gebruiker zelf de controle interval tussen twee kalibraties van de penetrometer moet bepalen. Wij raden een kalibratie-interval van de penetrometer tussen 1 en 3 jaar aan. Wij bieden u echter het advies van onze technische medewerkers om u te helpen om de, voor u meest geschikte, kalibratie-interval van de penetrometer te bepalen.
Naar digitale penetrometer PCE-PTR 200 Van digitale penetrometer PCE-PTR 200 naar de homepage
Hier vindt u het complete overzicht van alle meetinstrumenten in het programma van PCE Benelux 
Contact
PCE Benelux
Capitool 26
7521 PL Enschede
Tel. +31 (0)900 120 00 03
Fax +31 (0)53 430 36 46

Deze site in het Duits Digitale penetrometer PCE-PTR 200: dezelfde pagina in de Duitse taal, Spaans Digitale penetrometer PCE-PTR 200: dezelfde pagina in de Spaanse taal, Italiaans Digitale penetrometer PCE-PTR 200: dezelfde pagina in de Italiaanse taal, Engels Digitale penetrometer PCE-PTR 200: dezelfde pagina in de Engelse taal, Russisch Digitale penetrometer PCE-PTR 200: dezelfde pagina in de Russische taal, Kroatisch Digitale penetrometer PCE-PTR 200: dezelfde pagina in de Kroatische taal, Frans Digitale penetrometer PCE-PTR 200: dezelfde pagina in de Franse taal, Hongaars Digitale penetrometer PCE-PTR 200: dezelfde pagina in de Hongaarse taal, Turks Digitale penetrometer PCE-PTR 200: dezelfde pagina in de Turkse taal, Tsjechisch Digitale penetrometer PCE-PTR 200: dezelfde pagina in de Tsjechische taal, Bulgaars Digitale penetrometer PCE-PTR 200: dezelfde pagina in de Bulgaarse taal, Pools Digitale penetrometer PCE-PTR 200: dezelfde pagina in de Poolse taal, Portugees Digitale penetrometer PCE-PTR 200: dezelfde pagina in de Portugese taal, Chinees Digitale penetrometer PCE-PTR 200: dezelfde pagina in de Chinese taal

Een kort overzicht van de meettechniek groepen, zie het volgende:
Anemometers
Afstandsmeters
Altimeters
Amperemeters
Analoge Multimeters
Barometers
Colorimeters
Dichtheidsmeters
Diktemeters
Endosopen
Frequentiemeters
Glansmeters
Hardheidsmeters
Highspeed Cameras
Hogesnelheidscameras
Hoogtemeters
Hygrometers
Infrarood-Thermometers
Kabeldetectoren
Kalibratoren
Kleurmeters
Luchtdrukmeters
Material-Testopstellingen
Meetwielen
Multimeters


pH-meters
Refractometers
Stroboscopen
Tachometers
Thermometers
Toerentalmeters
Trillingsmeters

VDE-Testers

Weerstationen
Zuurstofmeters
Een kort overzicht van de weegschalen, zie het volgende: