Home   Privacy Alg. voorw. Download Service Kalibratie Contact
 
        Laboratorium Meettechniek Regeltechniek Veiligheid Technologie Weegtechniek


Bestel hier onze gratis
PCE Brookhuis catalogus

Bezoek onze virtuele Catalogue

 


Contactloze diktemeter CoatMaster
Contactloze diktemeter voor in de industrie en het laboratorium / controleert natte verf voor drogen en poederlak voor het bakken / gepatenteerde thermische laagdikte-testmethode.

De contactloze diktemeter CoatMaster meet laagdikte, porositeit en thermische eigenschappen van coatings op onderdelen in allerlei toepassingen – in realtime – ook bij natte of poedervormige coatings. Het testsysteem CoatMaster voor natte verf is een praktische oplossing om de kwaliteit en de efficiëntie te verhogen. De contactloze laagdiktemeter CoatMaster is krachtig, veelzijdig en eenvoudig te gebruiken. Mocht u vragen hebben over de CoatMaster dan kunt u de volgende technische specificaties raadplegen of neemt u contact met ons op via het telefoonnummer +31 (0)900 - 120 00 03 Onze technische medewerkers en ingenieurs geven u graag meer advies over deze diktemeter en al onze andere producten op het gebied van meettechniek, weegtechniek en regeltechniek.

 Contactloze diktemeter CoatMaster  Handleiding van de Contactloze diktemeter CoatMaster  CE Certificaat van de Contactloze diktemeter CoatMaster  Video van de Contactloze diktemeter CoatMaster   Software van de Contactloze diktemeter CoatMaster   Productblad van de Contactloze diktemeter CoatMaster

Contactloze diktemeter CoatMaster

Contactloze diktemeter CoatMaster
Diktemeter CoatMaster bij het testen van natte verf op cement platen

Contactloze diktemeter CoatMaster
Contactloze diktemeter CoatMaster bij een meting in een laboratorium

- Voor natte verf en poedercoating
- Contactloze meetmethode
- Meting van laagdikte tot 2000 µm

- Is geschikt voor in-line productie
- Garandeert 100% kwaliteitscontrole
- Zonder radioactieve- en laserstraling


Technische specificaties 
  CoatMaster 1000 CoatMaster 1500 CoatMaster 2000
Energie 1000 J 1500 J 2000 J
Meetpunt-
markering
3 punten 3 punten  3 punten
Meetafstand 5 cm ... 30 cm * 5 cm ... 40 cm * 5 cm ... 50 cm *
Meetpunt ø 2 ... 20 mm  ø 2 ... 20 mm  ø 2 ... 20 mm 
Meetbereik
Niet gebakken poedercoating
Gebakken poedercoating
Gelvormige poedercoating
Natte verf 
1 ... 500 µm 
1 ... 1000 µm
1 ... 1000 µm
1 ... 100 µm  
1 ... 500 µm 
1 ... 1000 µm
1 ... 1000 µm
1 ... 100 µm 
1 ... 500 µm 
1 ... 1000 µm
1 ... 1000µm
1 ... 100µm 
Meetduur 20 ms ... 1000 ms 20 ms ... 1000 ms  20 ms ... 1000 ms
Meten van beweging van object 50 m/min  50 m/min  50 m/min 

Hoektolerantie

±60 °

Netaansluiting 

IEC 320-C14

Netspanning

230 V AC, 50Hz

Zekering

10 A

Input

max. 2000 W

Gebruikerscondities

5 °C ... 40 °C

Luchtvochtigheid

< 60 %

Afmetingen

38 x 51 x 20 cm

Gewicht

16 Kg

Behuizing

Aluminium

Montage 

Rail en voetjes

Interface

Ethernet, WiFi , Externe synchronisering

* Afhankelijk van afstand/brandpuntafstand
** Afhankelijk coating en substraat


Thermisch coating onderzoek TSP

De te onderzoeken coating wordt met een lichtbron kort verwarmd en het resulterende temperatuurgradiënt aan de oppervlakte wordt met een infraroodsensor geregistreerd. De temperatuur verhoogt sneller in een dunnere coating mits het een lagere thermische geleidbaarheid heeft dan de ondergrond. Daarom kan uit het temperatuurprofiel de dikte en materiaal eigenschappen van de coating besloten worden.

Contactloze diktemeter CoatMaster

Contactloze diktemeter CoatMaster

Meet alle coatingskleuren
Sommige meetinstrumenten kunnen als gevolg van beperkingen in hun technologie niet volledig de dikte meten van een kleurenlaag. Bovendien zijn voor deze apparaten complexe en langdurige kalibraties nodig voor de verschillende kleuren. De contactloze diktemeter CoatMaster heeft deze beperkingen niet. Daardoor zorgt het voor een snelle en accurate laagdiktemeting op alle kleurlagen.

In tegenstelling tot andere apparaten die alleen op metalenoppervlakte kunnen meten, meet de contactloze diktemeter CoatMaster coatings van verschillende materialen, zonder enige beperking! Voorbeeld: metaal, hout, keramiel, plastic, carbon viber, glas, etc. Voorbeelden: poedercoatings op metalen
Bijv. schroefveren 
Natte verf op plastic 
Bijv. onderdelen voor auto-interieurs 
Natte verf op metaal 
Bijv. corrosiebescherming 
Poedercoating op hout 
Bijv. meubelpanelen 
Thermische barrière coating (TBC) op metalen 
Bijv. Turbinebladen

Contactloze diktemeter CoatMaster

Contactloze diktemeter CoatMaster

Inspectie in de productie
De flexibele contactloze diktemeter CoatMaster is ontwikkeld voor zowel in-line als voor at-line metingen van coatingseigenschappen. Dankzij de krachtige eigenschappen is het meetapparaat ideaal voor gebruik in een kwaliteitslaboratorium als ook direct in het coatingssysteem.
Bovendien is de CoatMaster snel en automatisch. Daardoor is het zeer goed voor de kostenefficiënte in-line metingen van onderdelen die worden gemaakt door het coatingssysteem.

Defecten in coatings bevinden zich vaak op kleine en moeilijk toegangelijke plaatsen van componenten. Fouten kunnen ook op gebogen oppervlakken voorkomen. Omdat de contactloze diktemeter CoatMaster laagdiktes vanaf een afstand tussen 5 .... 50 cm in een meetpunt van 2 ... 4mm² meet, kunt u eenvoudig zeer complexe bouwvormen controleren op fouten in de coating.
Bijvoorbeeld:
- Op smalle randen
- Op inwendige oppervlakken
- Op gebogen en complexe oppervlakken

Contactloze diktemeter CoatMaster

Contactloze diktemeter CoatMaster

Metingen op afstand
De contactloze diktemeter Coatmaster kan de laagdikte meten zonder contact te maken met het oppervlakte en voorkomt daardoor beschadiging aan het oppervlak. De meetafstand kan liggen tussen 5...50 cm. Hierdoor kan een groot aantal onderdelen van verschillende vormen en maten worden gecontroleerd van bijna elke productieomgeving. De grootte van het meetpunt kan worden aangepast aan de geometrie van het onderdeel en de respectieve kwaliteitscriteria proceseisen. U kunt de dikte van de laag meten waar je wilt meten met een meetpunt met 2...4mm².


Technische tekeningen van de contactloze diktemeter CoatMaster

Contactloze diktemeter CoatMaster
Contactloze diktemeter CoatMaster: onderaanzicht
Contactloze diktemeter CoatMaster
Contactloze diktemeter CoatMaster: vooraanzicht
Contactloze diktemeter CoatMaster
Contactloze diktemeter CoatMaster: achteraanzicht
Contactloze diktemeter CoatMaster
Contactloze diktemeter CoatMaster: zijaanzicht (links)

Contactloze diktemeter CoatMaster

Technologie van de contactloze diktemeter.
Contactloze diktemeter CoatMaster


Non-destructieve en contactloos

Een computergestuurde flitslamp aan de CoatMaster verwarmt de coating. Een high-speed infrafrood detector in de lens registreert op afstand het temperatuurverloop van het oppervlak. De oppervlaktetemperatuur vervalt met een dynamische karakteristiek, die afhangt van de laagdikte en de thermische eigenschappen van de coating. Speciaal ontwikkelde algoritmen analyseren het dynamische temperatuurverloop op de oppervlakte en daardoor kunnen de laagdikte en andere eigenschappen, kwantitatief en reproduceerbaar, geanalyseerd worden.


CoatMaster: meten van natte coatings op plastic

Door een continue controle van coatingsprocessen, kunnen de materialen worden opgeslagen en zodoende worden de kosten aanzienlijk verlaagd. Dergelijke controle biedt het testapparaat CoatMaster. Het apparaat bepaalt op non-destructieve wijze de parameters zoals laagdikte en thermische eigenschappen.
Zoals metingen hebben aangetoond, in samenwerking met AkzoNobel Coatings, is de CoatMaster zeer geschikt voor kalibratievrije metingen van natte op watergebaseerde verf op plastic. Bij deze werkwijze wordt met de CoatMaster een referentielaag gemeten, en met de volgende metingen vergeleken. Afwijkingen van de referentie geeft het apparaat in procenten waarbij 100%-waarde overeenkomt met de dikte van de referentie. Tijdens de metingen wordt verf in de kleuren geel varsitiy, rood varsity, misano rood en technisch grijs gemeten. Afhankelijk van de lak worden twee kunststof platen met onderscheidende diktes gecoat. De diktes bedragen tussen 16-34μm (doorgedroogd).

Contactloze diktemeter CoatMaster
Laagdikte Misano rood
Contactloze diktemeter CoatMaster
CoatMaster
Bovendien kunnen met het apparaat ook absolute laagdiktewaarden in mm gegenereerd worden. Daarvoor is slechts een vergelijkingsmeting vereist: hiervoor wordt eerst de dikte van de gedroogde referentielaag bepaald met een micoroscoopfoto.
Contactloze diktemeter CoatMaster
Zoals de metingen aangeven komen deze waarden goed overeen met de waarden van de CoatMaster.

Conclusie
De resultaten van de meetreeksen tonen dat de CoatMaster voor natte verf metingen zeer goed voor contactloze en storingsvrije laagdiktemetingen geschikt is. De relatieve laagdikte wordt zonder kalibratie gedaan. Door een vergelijkende meting biedt het apparaat ook de absolute laagdikte waarden.

Voor de gebruiker resulteert dit in de volgende voordelen:
- Procesveiligheid: het coatingsproces wordt objectief en consequent
  gecontroleerd en gelogd.
- Coatingsfouten reduceren: tijdens het coaten worden afwijkingen snel
  gedetecteerd zodat corrigerende maateregelen op tijd gestart kunnen worden.
- Productietijd besparen: dankzij de continue meting van de laagdikte kan het
  coatingsproces van een nieuwe productieserie snel en optimaal ingesteld
  worden.

CoatMaster: contactloze en storingsvrije metingen van porositeit, dikte en thermische weerstand van YSZ- thermische coatings.
Voor de testmetingen heeft Sulzer Mtco verschillende monsters bereid, en de CoatMaster wordt gebruikt, om een grote hoeveelehid kritische parameters van de USZ-laag te identificeren zoals: 
- Thermische laag weerstand, thermische geleidbaarheid, thermische diffusie.
- Porositeit en laagdikte
De monsters worden ook metallografisch onderzocht en de resultaten worden vergeleken met de metingen van de CoatMaster. De eerste resultaten toonden al een goede overeenkomst tussen de resultaten van de metallografische beeldanalyse en die van de CoatMaster.
Contactloze diktemeter CoatMaster
Getoond met vriendelijke toestemming van Sulzer Metco AG (Zwitserland).

Thermische weerstand laag
De thermische weerstand laag geeft het temperatuurverschil over de coating bij een constante verwarming aan de ene kant en een constante koeling aan de andere kant. Daarom is het een directe parameter voor het bepalen van de isolatielaag eigenschappen

Contactloze diktemeter CoatMaster

De resultaten van de metallografische- en diktemetingen en de CoatMaster metingen van de weerstand laag kunt u vinden in de tabel hieronder. Deze resultaten tonen hoe de isolatielaag-eigenschappen worden beïnvloed door porositeit en dikte. 

Contactloze diktemeter CoatMaster

- Vergelijking van de monsters 1 en 3 met dezelfde laagdikte (140 – 150 µm) maar
  verschillende porositeit.
- De door CoatMaster gemeten thermische laag weerstand van 221 μKm2 / W
  voor het meer poreuze  monster 3 is 1,3 maal zoveel dan de waarde van de
  minder poreuze monster 1.
- Vergelijking van de monsters 2 en 6 met dezelfde hogere laagdikte (270 – 280
  µm) maar verschillende porositeit.
- De door de CoatMaster gemeten 576 μKm2 / W voor het meer poreuze monster
  6 is 2,6 maal zoveel als de waarde van het minder poreuze monster 2.
- Vergelijking van de monsters 1 en 2,3, en 4 en 5 en 6 waarbij elk paar dezelfde
  porositeit heeft maar verschillende diktes.
- Bij elk paar is de door CoatMaster gemeten thermische weerstand voor het
  dikkere monster hoger (monster 2, 4 en 6) dan verwacht.

Variatie van de thermische weerstand laag bij YSZ als functie uit porositeit en dikte. 
De thermische weerstand laag neemt met stijgende porisiteit en dikte toe. (Laagdikte en porositeit worden met een metallografische beeldanalyse gemeten, de thermische laag weerstand met de CoatMaster).

Thermische geleidbaarheid
Met behulp van de thermische weerstand laag kunnen andere thermische eigenschappen zoals de thermische geleiding en thermische diffusie bepaald worden. De thermische geleidbaarheid L wordt berekend door de laagdikte D te delen door de laagdikte van de thermische weerstand Rth.

Rth: l = d / Rth

In de onderstaande grafiek kunt u zien dat de metingen van de 6 monsters met de CoatMaster de bekende afname toont van de thermische geleidbaarheid met stijgende porositeit en dat deze goed overeenkomt met de literatuur (Wang et al., 2003).

Contactloze diktemeter CoatMaster

Thermische diffusie
De door het apparaat gemeten waarden voor thermische diffusie met 5 monsters komt overeen met de waarden voor de thermische geleidbaarheid, echter wegens de afhankelijkheid van porositeit van de volumetrische warmtecapaciteit zijn deze niet evenredig. De waarden komen goed overeen met die uit de literatuur.

Contactloze diktemeter CoatMaster

Porositeit en dikte van de laag
Met de CoatMaster kan de gebruiker de coatingsporositeit in twee verschillende modi meten: afhankelijk of de laagdikte bekend is of niet.
1. Porositeitmeting met de CoatMaster bij een bekende laagdikte.
Voor deze modus moet de CoatMaster allereerst met een coatingsmonster gekalibreerd worden zodat zowel de laagdikte als de porositeit bekend zijn. Bijv. Door metallografische beeldanalyse. 

fContactloze diktemeter CoatMaster

Metallografische beeldanalyse van een monster
Nadat de gebruiker de laagdikte van de gemeten locatie gespecificeerd heeft, kan de CoatMaster de daarbijbehorende porositeit meten. 
Deze modus werd met drie monsters getest, waarbij de laagdikte en porositeit metallografisch bepaald werden en de porositeit met de CoatMaster gemeten werd. De resultaten worden in de tabel hieronder weergeven.

Contactloze diktemeter CoatMaster

Gelijktijdige meting van porositeit en dikte met de CoatMaster
- Voor deze modus moet de CoatMaster gekalibreerd zijn bij twee coatingmonsters
  zodat zowel de laagdikte als ook de porositeit bekend is.
- Daarna kan de CoatMaster laagdikte en porositeit gelijktijdig meten.
  Deze modus is getest met drie monsters, waarbij zowel de laagdikte als de
  porositeit zowel metallografisch als ook met de CoatMaster gemeten werd. De
  resultaten worden hieronder getoond in de tabel.

Wanneer een hogere nauwkeurigheid vereist is kan de CoatMaster worden gekalibreerd met 4 in plaats van 2 monsters.

Contactloze diktemeter CoatMaster
De CoatMaster metingen van porositeit en dikte van de YSZ-laag zijn gelijkertijd in goede overeenstemming met de metallografische metingen.

Samenvatting
De meetresultaten tonen aan dat de CoatMaster zich goed voor de snelle bepaling van kritische parameters van YSZ-lagen in thermische coatings dient. Thermische laag weerstand, thermische geleiding en thermische difussie, porositeit en dikte. Bovendien stemmen de met de CoatMaster gemeten waarden goed met de metallografische analyse overeen alsmede met de gevonden waarden in de literatuur. Voor de fabrikanten van industriële producten met isolerende coatings biedt de CoatMaster de volgende voordelen:
- Kwantitatieve en herhaalbare resultaten: de meetresultaten van de gekalibreerde
  CoatMaster zijn objectief, precies en hebben een hogere reproduceerbaarheid
  dan de resultaten van de metallografische beeldanalyse die subjectief en
  gebruikersafhankelijk zijn.
- Er zijn geen testplaten nodig: de CoatMaster metingen zijn contactloos en
  storingsvrij.
- Snelle in-line metingen
  De CoatMaster kan elke 4 seconden een meting uit voeren zodat alle onderdelen
  (of meer gebieden in dezelfde plant) snel en direct in het coatingssysteem
  beoordeeld kunnen worden. 
- Of afstand bestuurde metingen voor moeilijk bereikbare oppervlakken: de
  CoatMaster meet een 2mm² punt op afstand van 15cm, en dus kan het ook
  gebogen of complexe vormen beoordelen (bijv. turbinebladen of etsen kamers).
- Eenvoudige bediening: de CoatMaster is eenvoudig en intuïtief te gebruiken en
  heeft een gebruiksvriendelijke software.
- Verbeterde kwaliteit en procesbeheersing: de CoatMaster kan real-time controle
  uitvoeren voor belangrijke parameters in de isolerende coatings.
Naar de Contactloze diktemeter CoatMaster Van Contactloze diktemeter CoatMaster naar de homepage
Hier vindt u het complete overzicht van alle meetinstrumenten in het programma van PCE Benelux 
Contact
PCE Benelux
Institutenweg 15
7521 PH Enschede
Tel. +31 (0)900 - 120 00 03
Fax +31 53 430 36 46

Deze site in het Duits Contactloze diktemeter CoatMaster: dezelfde pagina in de Duitse taal, Spaans Contactloze diktemeter CoatMaster: dezelfde pagina in de Spaanse taal, Italiaans Contactloze diktemeter CoatMaster: dezelfde pagina in de Italiaanse taal, Engels Contactloze diktemeter CoatMaster: dezelfde pagina in de Engelse taal, Russisch Contactloze diktemeter CoatMaster: dezelfde pagina in de Russische taal, Kroatisch Contactloze diktemeter CoatMaster dezelfde pagina in de Kroatische taal, Frans Contactloze diktemeter CoatMaster: dezelfde pagina in de Franse taal, Hongaars Contactloze diktemeter CoatMaster: dezelfde pagina in de Hongaarse taal, Turks Contactloze diktemeter CoatMaster: dezelfde pagina in de Turkse taal., Tsjechisch Contactloze diktemeter CoatMaster: dezelfde pagina in de Tsjechische taal
Bulgaars Contactloze diktemeter CoatMaster: dezelfde pagina in de Bulgaarse taal, Pools Contactloze diktemeter CoatMaster: dezelfde pagina in de Poolse taal , Portugees Contactloze diktemeter CoatMaster: dezelfde pagina in de Portugese taal, Chinees Contactloze diktemeter CoatMaster: dezelfde pagina in de Chinese taal.

Een kort overzicht van de meettechniek groepen, zie het volgende:
Anemometers
Afstandsmeters
Altimeters
Amperemeters
Analoge Multimeters
Barometers
Colorimeters
Dichtheidsmeters
Diktemeters
Endosopen
Frequentiemeters
Glansmeters
Hardheidsmeters
Highspeed Cameras
Hogesnelheidscameras
Hoogtemeters
Hygrometers
Infrarood-Thermometers
Kabeldetectoren
Kalibratoren
Kleurmeters
Luchtdrukmeters
Material-Testopstellingen
Meetwielen
Multimeters


pH-meters
Refractometers
Stroboscopen
Tachometers
Thermometers
Toerentalmeters
Trillingsmeters

VDE-Testers

Weerstationen
Zuurstofmeters
Een kort overzicht van de weegschalen, zie het volgende: